Як я ходив вітчизняну пісню підтримувати

Не склалося в мене з цим із самого початку. Пообіцяли крутий, багатогодинний концерт біля ВР, присвячений законопроекту на підтримку квот на україномовну пісню на вітчизняних ФМ-станціях. Прийшовши, я шоу не побачив.

Біля Ради стояв припаркований військовий джип. На ньому розтяжка — «Пісня це — зброя». Символіка «музичного батальону» та заклик підтримати «квотний законопроект 3822». Глядачів разом з учасниками та журналістами (боюся помилитися) — 250-300 чоловік. Біля виступаючих енергійно курсуває екс-нардеп та екс-телеведучий «свободівець» Ігор Мірошніченко. Кілька активістів тримають плакати відповідного змісту. Серед учасників виділяється чоловік у тюремному бушлаті та масці Путіна та руда жіночка в тюремному бушлаті.

На момент мого приходу виступав Сергій Фоменко з «Мандрів». В анонсі обіцяли увесь гурт. Вийшов один Фома з гітарою. У вступній промові наголосив, що поки просять мирно. Акцент зробив на «поки». Заспівав свій твір часів Помаранчевої революції.

Пісню Фоми перервала нардеп від «Батьківщини» Надія Савченко, що в перший день вийшла на роботу. Депутат наблизилася до Фоми. Їх оточили журналісти та учасники заходу. «Мене два роки катували російською попсою. Я хочу слухати своє», — каже парламентар-початківець. Під схвальні крики вона повертається до сесійної зали. Фома продовжує виступ.

13324376_1075617529141017_793461252_o

Його змінює одіозний шансон’є Сергій Файфура. Радує глядачів синьо-жовтими вусами. Він співає під «мінусовку». Звучить твір «бандера». Дозволю собі невеличку цитату:

Ну что ты смотришь, бл*, бандера на меня?..

Під його музиціювання руда жіночка та гумовий «путін» починають танцювати. Глядачі кричать «браво!» Файфура відспівав — «путін» із подякою падає йому в ноги.

Далі були «Рутенія» та Сашко Лірник з казками. Слухати це я вже не міг. Я уявляв, як після введення квот на усіх вітчизняних ефемках крутитимуть «блябандеру» — нашу гордовиту відповідь шнурівським «лабутенам і ох**тєльним штанам». Чогось уявлена картина мені не сподобалася.

Не витримав — повернувся в офіс, де довго лікував свої вуха depeche mode’om. Вибачте за непатріотичність. (Не люблю творчість Вакарчука).

В останньому абзаці скажу, в Україні робиться багато якісної й актуальної музики. В якості прикладу можна навести переможців Global Battle Of The Bands 2016 донецький гурт Sinoptik, киян secret avenue, криворожців brunettes shoot blondes (які цього року виступатимуть на будапештському Sziget’і), чи горлівчан Jinjer (яких знають далеко за межами України) та ще багато інших. Сильні й успішні колективи. І ці квоти їм як зайцю стоп-сигнал. В епоху інтернету кожен може сам собі створювати плейліст та слухати виключно те, що сам захоче. А подібні акції із піснями про «блябандеру» викликають єдине бажання — «квотний» законопроект провалити та зобов’язати усі вітчизняні fm-ки крутити пісні Тома Йорка. Вибачте за суб’єктивізм. Хоча... можете не вибачати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: