Форум безперспективності

Минулого тижня у Львові відбувся Форум громадськості під обіцяючою назвою «Партнерство і розвиток». Головною метою цього Форуму, за словами організаторів, мало стати напрацювання п’ятирічного плану реалізації на Львівщині Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства, яку на початку цього року затвердив своїм указом Президент.

Здавалося б і захід потрібний, і мета — благородна, але очікуваного результату, на жаль, досягнути не вдалось.

По-перше, наша обласна державна адміністрація не готова до того, щоб комплексно вирішувати проблеми, з якими доведеться зустрітись громадськості протягом наступних п’яти років. Ця «почесна» місія знову покладена на департамент внутрішньої та інформаційної політики.

Але сприяти розвитку громадянського суспільства повинні і інші структурні підрозділи ОДА. Чомусь я не побачив на цьому заході, ані департаменту освіти і науки, ані департаменту культури, ані департаменту міжнародної технічної допомоги і міжнародного співробітництва, ані департаменту соціального захисту населення, ані управління спорту чи адміністративного управління. Усі ці підрозділи ОДА реалізовують обласні програми, які прямо чи опосередковано скеровані на розвиток громадянського суспільства.

По-друге, якщо цей форум був спрямований на розвиток партнерства, то чому на цьому заході не були присутні органи державної влади, які не належать до структури ОДА, але також займаються вирішенням проблем громадянського суспільства? Де в цей час були представники органів юстиції? Де були представники фіскальних органів? Чим займались в цей час органи внутрішніх справ? Чому не було жодного депутата обласної ради? Де була молода команда пана Садового? Львів уже остаточно оголосив свою незалежність від області? Чи усіх цих чиновників просто не запросили? Якщо не запросили, то чому? Невже один департамент ОДА може підготувати комплексний стратегічний п’ятирічний план допомоги розвитку громадянського суспільства?

По-третє, під час цього заходу я не побачив дуже багатьох громадських активістів, які входять чи не до всіх громадських рад при всіх органах влади. Не було там і тих активістів, які постійно блокують роботу кожного органу влади, який тим чи іншим способом їм не вгодив, чи забув порадитись перед черговим кадровим призначенням. Не було і вічних протестантів, протестувальників чи перекривальників доріг. Видно в той час у них були більш важливі справи і завдання, ніж стратегічне планування своїх вимог до влади на наступні 5 років. Та й переважна більшість тих активістів, що все-таки прийшли на Форум, в очі не бачили стратегію, план реалізації котрої вони мали написати.

По-четверте, і що найбільше вразило, ті пропозиції, які були напрацьовані самим громадянським суспільством під час цього Форуму, це просто сум і сором. Представники громадськості не спромоглися сформулювати бодай один стратегічний захід, який би мала втілити регіональна влада протягом наступної п’ятирічки!

Усе звелося знову до того, що треба створити черговий дорадчий орган, який напевно буде контролювати не лише органи влади, але й громадські ради, які при них створені. Громадськість знову вимагала більше грошей на свої заходи і соціальне замовлення на свої послуги і ніхто не говорив про якість цих заходів та про готовність громадськості до виконання соціального замовлення. Активісти хочуть лише орендувати у влади приміщення по гривні за квадратний метр, і ніхто не говорить про те, що влада не проводить належних консультацій з громадськістю і не виконує вимоги Закону «Про доступ до публічної інформації».

І по-п’яте, 20 тисяч гривень, які обласна влада витратила на проведення такого дійства, особисто я вважаю марнотратством. Бо це річний бюджет усіх консультацій з громадськістю! Бо до кінця року на публічні обговорення важливих питань для області не залишилось ні копійки в обласному бюджеті! Бо ми не настільки багаті, щоб платити по 20 тисяч гривень за трійку не надто стратегічних пропозицій! Бо серед організаторів значились 7 організацій, а платив за все обласний бюджет, тобто ми з вами!

Якщо коротко підсумувати, то комунікації з громадськістю у нас в області працюють так само, як мікрофон під час цього Форуму. І перспективи їхнього розвитку я там не побачив. Хто був там, той зрозуміє.

Своє бачення того, які заходи мала б реалізовувати влада області протягом наступних п’яти років у напрямку розвитку громадянського суспільства, я напишу у своїй наступній колонці після офіційного оголошення публічного обговорення регіонального плану реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства до 2020 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: