Юрій Юров: історія одного пропагандиста

Він радо розповідає про те, що кар’єру журналіста розпочинав у Львові та встиг помандрувати країнами заходу на західні ж гранти. Тепер Юрій Юров, головний редактор газети «21 век» (одного з рупорів так званої «ЛНР») з гордістю називає себе «совком» та обіцяє повісити рекламу свого видання на львівській Ратуші.

Був шкільний вчитель, став — журналіст

Вищу освіту випускник середньої школи здобував в Луганському педагогічному інституті. Вчився на «експериментальній» спеціальності. На той час в сільських школах не вистачало вчителів. Реформатори від міносвіти вирішили вчинити радикально та поєднали «найспорідненіші» навчальні дисципліни — історію та англійську мову. Цю спеціальність і отримав Юров.

До речі, «вчителя історії та англійської» закінчував і колишній прес-секретар Януковича та Єфремова, а нині — радник голови «ЛНР» Родіон Мірошник.

Свій «англо-історичний» диплом Юрій Юров отримав на початку 90-х. Працювати за спеціальністю не став, від вчителювання в сільській школі утримався, а поїхав у Львів, представляти «патріотичну молодь» зі Сходу України. Представлення відбулось, і випускник луганського педінституту на гроші канадської діаспори організовує в обласному центрі Студентську спілку Української молоді. Куди увійшли сам Юров та його перша дружина.

В якості «українського патріота на змосковщеній території» почав писати для діаспорних видань («Нова генерація», «Генеза» та «Крапка І»), отримуючи гонорари в дойчмарках. На початку 90-х в депресивному Луганську це був ну просто джек-пот. Крім того, Юров у складі «делегацій обміну» активно гастролює «дальнім зарубіжжям».

З «патріотів» в «джинсовики»

Але мабуть нудно було молодому журналісту, і в 1991 він намагається потрапити в Луганську асоціацію виборців, яку очолював легендарний журналіст Юрій Щекочіхін. Спроби були невдалими. Юров продовжує грати роль «журналіста-патріота». Незабаром майбутній співець «ЛНР» знову візьме участь в місцевих виборах. Вже від міському комсомолу. Мабуть комсомольська юність не давала спокою. Статус «українського патріота» йому не завадив. Юров йшов до міськради в команді в майбутньому хрещеного батька донбаського сепаратизму Віктора Тихонова.

Про співпрацю Юрія Юрова з різними, діаметрально протилежними політичними партіями та різними об’єднаннями, можна складати легенди. Комсомол, КПУ, ПР та навіть Ліберальна партія України. І це далеко не повне «портфоліо» цього персонажа.

7eb983588880eabcc1549db66e535590 Говорячи про ранні роки Юрія Юрова в професії, зазвичай прийнято згадувати ім’я Валерія Доброславського — кримінального авторитета з Луганська, широко відомого в 90-х. Тоді «Доброслав» вирішив легалізуватися та навіть піти в політику. Для створення позитивного іміджу в його команді й з’явився Юрій Юров.

Доброславський створює асоціацію «21 век» та однойменну газету. Очолив новостворене видання, як ви мабуть здогадалися, Юрій Юров. Та обілити свою репутацію Доброславський не встиг. Незабаром його вбивають, а газета переходить у сферу впливу утримувача одного з луганських ринків, одіозного місцевого комерсанта Владіслава Крівобокова. За кілька років до початку російської агресії він прославиться тим, що заспіває пісню про Путіна та розвісить по Луганську бігборди з подякою російському президенту «за мир».

Та це буде згодом. Поки що молода газета (мабуть наслідуючи «творчу манеру» свого розстріляного засновника) починає активно використовувати систему шантажу: або платиш, або друкуємо розгромний матеріал. Незабаром газета разом із редактором стає фігурантом гучного скандалу: один із шантажованих депутатів Луганської міськради відмовився платити за нерозміщення чергової чернухи та виставив Юрова. Захищати ображеного редактора приїжджають члени міжнародної організації «Репортери без кордонів» та відомий журналіст Микола Вересень.

yuriy-yurov-pravyy-sektor-budetosuschestvlyat-kontrol-za-sbu-video_12000-ні. За виданням Юрова закріпився імідж чернушно-джинсової газети. В «21 веке» можна було ретельно ознайомитись з усією кримінальною хронікою регіону (спасибі, що прес-служба міського управління МВС працювала добре), прочитати повчальну історію, як дідусь розпилив онука, або як сусідський пес їв перехожих, та розбавити усе це черговими проросійськими шедеврами Кривобокова та його промосковських колег. В принципі, з цього й складалися випуски «21 века».

Паралельно Юров з численних бігбордів агітує Луганськ голосувати за свого патрона Крівобокова, який балотується до облради, як за «однодумця Путіна».

Голос «російської весни»

Голос «російської весни»

8130941487bebc664c9303f0654b1fcb 2013-2014 депутат Луганської облради від КПУ та голова прес-служби облорганізації «Партії регіонів» Юрій Юров (вибуховий мікс?) починає активно підтримувати спочатку Антимайдан, а потім і «Російську весну». Головред «21 века» — учасник захоплень Луганської облдержадміністрації. Згодом, після проголошення «ЛНР» його газета починає друкувати «розстрільні списки» луганських правоохоронців, які не зрадили присязі та не перейшли на бік бойовиків.

spysky-e1467225410886 Зараз, із завершенням активної фази боїв, Юрій Юров продовжив свої мандрівки. Щоправда, через потрапляння у санкції та невиїзний статус, мандрує в іншому напрямку. Він активно їздить Росією та розповідає про «утиски свободи слова» на території України та захід, що загинається. Коротше, робить все те, що робив років 20 тому. Тільки навпаки. Послідовний персонаж.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: