Чому Новому Калинову вдається? Блог Тараса Баранецького

LoL9UnlAtHo

Місто Новий Калинів – одне з наймолодших міст в Україні – статус міста отримало лише 2005 року. До останнього часу його знали виключно через дислокацію на його території транспортно-бойового вертолітного полку, особовий склад якого виконував бойові та миротворчі операції в різних країнах світу.

Місто Новий Калинів – одне з наймолодших міст в Україні – статус міста отримало лише 2005 року. До останнього часу його знали виключно через дислокацію на його території транспортно-бойового вертолітного полку, особовий склад якого виконував бойові та миротворчі операції в різних країнах світу. Починаючи з 2015 року, про Новий Калинів знають ще й як про адміністративний центр успішної об’єднаної територіальної громади. Цікаво, яка з асоціацій буде визначальною при згадці міста за 10 чи 20 років?

Пересічний житель села, селища чи міста, як правило, не вникає в тонкощі реформи децентралізації. Тим не менше, на Львівщині майже 8 тисяч мешканців Новокалинівської об’єднаної громади вже півроку «на власній шкірі» відчувають її позитивні результати.

Новокалинівська міська об’єднана громада сформована в 2015 році шляхом об’єднання п’яти сільських рад навколо міста Новий Калинів. Всього до складу громади входить 8 населених пунктів. Значна частина мешканців громади – чинні або колишні військові, або члени їхніх сімей. Багато військових пенсіонерів, які залишились тут після служби, майже кожен четвертий житель має менше 18 років.

Першими переваги реформи відчули жителі села Калинів, яке практично примикає до Нового Калинова. Ще наприкінці 2015 року в селі вирішили, що їм не потрібен староста. Для села значно важливішим є наявність дитячого садка. Показово, що дошкільну групу на 25 дітей відкрили в приміщенні, яке до цього займала сільська рада. Від посади старости відмовились жителі ще одного ближнього села – Кружики.

За 6 місяців 2016 року також встигли відкрили два сучасних ФАПи у віддалених селах Мала Білина (11 км від Нового Калинова) та Велика Білина (15 км). У цих селах проживає близько 600 осіб та є багато людей похилого віку.

До кінця року в громаді планують провести реконструкцію вуличного освітлення центральних вулиць в селах Корналовичі та Калинів, відкрити сучасний амбулаторій сімейної медицини в селі Гординя, реконструювати Корналовицьку школу з метою влаштування дошкільного відділення, а також завершити будівництво садочка в м. Новий Калинів (на 115 місць).

Серед дальших планів – будівництво школи мистецтв та організація пільгового транспортного сполучення навколишніх сіл з центром громади.

Цьогорічний бюджет сприяє реалізації задуманого – за 6 місяців 2016 року до загального фонду бюджету громади надійшло 7,4 млн. грн., що на 1,3 млн. грн. більше запланованого (рівень виконання 121,6%). Бюджет громади зріс майже удвічі в порівнянні з попереднім роком.

Якщо узагальнити все написане вище та спробувати виділити ключові фактори теперішнього успіху Новокалинівської громади, то я б зупинився на таких:

  • голова громади та його команда. Міський голова Богдан Юзвяк на своїй посаді з 2005 року (з того часу як Новий Калинів отримав статус міста). Після об’єднання вдалося зберегти майже всіх працівників сільських рад, які увійшли до складу громади (за власним бажанням звільнилась одна людина). Оплата праці одна з найвищих серед об’єднаних громад Львівщини та суттєво вища, ніж в державних установах Самбірщини.
  • розрахунок. Процесу об’єднання передував чіткий розрахунок фінансової спроможності майбутньої громади (чим не можуть похвалитися більшість об’єднаних громад на Львівщині). Кожен проект починається з прорахунку можливості його співфінансування та дофінансування.
  • розвиток «периферійних» сіл. Велика боязнь жителів сіл об’єднуватися полягає в тому, що додаткові фінансові ресурси «підуть у місто», а село залишиться з поганими дорогами, неосвітленими вулицями та іншими проблемами. В Новокалинівській громаді цей міф спростовують конкретними справами – реконструкціями ФАПів, амбулаторіїв, навчальних закладів та вуличного освітлення. Логіка досить проста – навколишні села мають стати комфортними для проживання, щоб там оселялися молоді сім’ї та молодь не виїжджала з громади.
  • залучення додаткових коштів. У 2016 році Новокалинівська об’єднана громада для отримання співфінансування з Державного фонду регіонального розвитку та обласного конкурсу мікропроектів подала 14 проектів – найбільше серед усіх об’єднаних громад Львівщини. Чому інші громади не такі активні щодо написання проектів?

Наразі зарано говорити про результати роботи перших 15 об’єднаних громад Львівщини, але щодо Новокалинівської громади можна з впевненістю сказати: «покращення відчувається вже сьогодні». Динаміка розвитку громади є дуже позитивною та дозволяє ставити її за приклад для тих, хто зараз починає об’єднавчі процеси.

Baranetskyj-T-300x300

Тарас БАРАНЕЦЬКИЙ, аналітик ГО «Європейський діалог». Сфери досліджень: фінансова децентралізація, реформа місцевого самоврядування та регіональна політика.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: