Плотницький проти законів фізики: про замах, якого не було. Блог Дениса Киркача

713567

Субота, 7-50 ранку, околиця окупованого Луганська, порожня траса. «Урядовий» кортеж «голови молодої республіки» Ігоря Плотницького зупиняється на світлофорі, біля колишнього магазина «Ітака». Аж раптом стовп вибухає і падає в протилежний від автівки бік.

Фабула

Зі швидкістю вибухової хвилі російські ЗМІ підхоплюють історію про замах на лідера луганських терористів. За ними розповсюджувати цей екшн взялися і українські медіа. Журналісти, блогери, просто активні користувачі один перед одним почали висувати сміливі версії одна одної краще. Говорили про українське патріотичне підпілля, про внутрішні розборки, навіть слід Григоришина знайшли. Але ніхто не поставив питання, а чи був взагалі той замах?.. Сам Плотницький (точніше його аудіозвернення) з’явилвся в мережі увечері. «Поранений» лідер звинувачував київську владу та шелестів папірцями… На відео пораненого ми так і не побачили. І, власне, оцінити характер поранень не змогли.

Версія про нібито 15 кіло вибухівки, прікріплені до стовпа з боку проїжджої частини пролунала в повідомленні від «МВС ЛНР». Цю версію повторили й представники ОБСЄ, які були на місці вибуху за півтори години. Їх, щоправда не підпустили близько до місця «замаху» і у своїй версії вони заявили, що вибухівки був тільки кілограм, але це справи не міняє.

Проти фізики та логіки

Згадаємо шкільший курс фізики. Навіть я, стовідсотковий гуманітарій, про це пам’ятаю. Вибухові хвилі йдуть по прямій, огибаючи будь-які перепони. Стовп, нагадаю, впав в бік протилежний об’єкту замаху. Вірогідні терористи (яких, до речі ніхто не бачив) плануючи замах, знали, що автівка стоятиме на проїжджій частині. Отже, й встановлювати вибухівку мали з протилежного боку. До того ж мали розрахувати час зупинки та кут падіння. Але це вже з галузі фантастики.

І ще одне. Вибух стався в районі колишнього магазина «Ітака». Розповім для нелуганчан. Ця двоповерхова будівля розташована на рівнині, яка спокійно проглядається на кількасот метрів. В даний момент у віджатому магазині розташовано так звану «особисту гвардію» «лідера республіки» «комендантський полк Луганської народної міліції». Тобто, там знаходяться бойовики, чиїм прямим обов’язком є охорона життя свого лідера. І ви хочете мені сказати, що якийсь невідомий супергерой на цій місцевості привинтить вибухівку до стовпа? Мені здається, що таке і Deadpoоl’у не під силу.

395x222

 

Найбільш винахідливі «експерти» навіть висували версії про те, що вибухівка нібито знаходилася в самому авто. Хоча не знаю, що б залишилося від позашляховика, якщо б його нафаршувати 15-тю чи навіть одним кіло пластида.

Кому вигідно?

Тут довго розтікатися не буду. Нагадаю лише, що напередодні йшла мова про відновлення перемовин у Мінську. Але за умови тижневої тиші. Зрозуміло, що вибух в Луганську всі ці домовленості, а з ними й відведення озброєння та обмін полоненими перекреслює. Тепер все це знаходиться під великим питанням.

Але ж кого це хвилює? Є вибух, є яскраві версії. Є піпл, який, як відомо все це прохаває…

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: