Антикорупція: в чому сила громадянського суспільства. Блог Оксани Дащаківської

proval-ukrainy-v-borbe-s-korrupciey

Багатьом хочеться казати: а немає такої сили. Ніхто і ніщо не здатен здолати корупцію. Це головна загроза національній безпеці, про неї, нездоланну, постійно говорять з екранів телевізорів, проти неї утворюють цілі нові інституції.

Багатьом хочеться казати:  а немає такої сили. Ніхто і ніщо не здатен здолати корупцію. Це  головна загроза національній безпеці, про неї, нездоланну, постійно говорять з екранів телевізорів, проти неї утворюють цілі нові інституції.

І у пересічного громадянина формується чітке враження, що  корупція -  це величезний монстр з багатьма головами, подолати якого не в силах ніхто на цій землі. І пересічний громадянин приймає рішення сплачувати посильну данину цьому монстру у вигляді побутових хабарів і на кожному кроці хаяти корупціонерів.

І тут же згадуєш нового міського голову Червонограда, який проводить публічні конкурси на посади; громадських активістів з Дрогобича, які зупинили тендер на 16 млн. грн., так як тендерна пропозиція містила дискримінаційні умови;  активістів, які виловлюють неправильно обрахований ліс.

І розумію, що люди, які не хочуть платити данину, шукають способи здолати монстра.

Мали ми (МФ «Відродження», Львівська обласна державна адміністрація, Дрогобицька міська рада, ГО «Товариство Юрій Дрогобич»)  Антикорупційний форум в Дрогобичі, щоб об’єднати  таких людей. І знаєте, що цікаво, є люди, які кажуть, що данину платити будемо, але прозоро, в той же час більшість – люди, які відмовляються працювати за старими правилами. Бракує знань. Багато людей все ще не знають, що можна відвідувати безперешкодно засідання сесій рад та депутатських комісій. Багато не уявляє, як відбувається процес прийняття рішень, про можливості проведення громадських слухань. Більшість цих механізмів вже давно передбачені українським законодавством, ще до Євромайдану. Однак, громадським активістам складно системно працювати – організовувати громадські слухання, читати бюджет, писати запити, розібратися з порядках виділення землі. Тяжко усвідомити, що міська рада ділить не якісь кошти, а гроші, зароблені місцевими громадянами. А найголовніше – важко усвідомити, що влада – то не коли всі погані, влада – то ми, а посадовці надаватимуть такі послуги, які ми від них готові отримувати.

Тим не менше, про корупцію треба знати лише одне – вона є там, де система відносин держава – громадянин не діє нормально. Тому головне питання – як зробити, щоб запрацювала система? Корупція не монстр, корупція – іржа, яку методично треба зчищати або замінювати механізми. І сила громадянського суспільства і влади в тому, щоб виявити, де це треба робити в першу чергу.

І тут має бути сила громадянського суспільства: ідеї, які даватимуть життя громаді, які змусять владу бути прозорою, допоможуть визначити проблеми, які є найгострішими для громади.

Дороги, школи, земля – у кожній громаді може бути по-різному. Корупцію знищить прозорість, чіткий план дій і участь громади в самоврядуванні.

Дащаківська

 

 

Оксана Дащаківська, кандидат політичних наук, громадський активіст, керівник Західноукраїснького представництва МФ «Відродження»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: