Вбивство Аміни Окуєвої: чому Аваков та Грицак мають піти у відставку

172280
Фото: Антикор

Колонка політолога Андрія Ткачука.

За часів міністра Авакова не розкрито жодного резонансного вбивства, щотижня в столиці стрілянина та вибухи, натомість витрачено мільярди державних коштів на «косметичну» реформу МВС.

Павло Шеремет, Іван Мамчур, Олександр Хараберюш, Максим Шаповал, Аміна Окуєва: найбільш резонансні вбивства впродовж останніх трьох років. Результатів розслідувань – немає. Лише політичні заяви від людей, які б мали професійно виконувати свої обов’язки. В першу чергу від Авакова, який радше не міністр, а популярний блогер.

Вибухи, теракти, замахи, вбивства – це ті заголовки, які щодня ми бачимо в стрічці новин. І, зазвичай, це не повідомлення зі сходу. Це події, які відбуваються у столиці та інших містах.

Проте останніми роками витрати з державного бюджету на правоохоронні відомства лише зростають. У 2016 році МВС отримало 41 млрд грн, натомість вже у 2018 – планується збільшити фінансування до 64 млрд. Фінансування СБУ зросло більше ніж вдвічі: з 3,3 млрд гривень у 2016 році до 7,7 млрд, запланованих на 2018.

Та очікуваних результатів від реформи МВС суспільство не отримало. Замість безпеки на вулиці – гарний та косметичний проект. Аваков створив патрульну поліцію у гарній формі та на дорогих авто.

Для самого Арсена Борисовича патрульна поліція стала бізнес-проектом. Чого варті тільки скандал з рюкзаками на 2,1 млн грн, які пройшли через фірми-одноденки Авакова, по якій затримали його сина. Також закупівля японських гібридних позашляховиків Mitsubishi Outlander PHEV для потреб Нацполіції по завищених цінах, сума замовлення склала  майже на 1 млрд  грн.

Щодо СБУ:  служба почала займатися прослуховуванням та стеженням за опозиційними політиками та бізнесменами, на яких потрібний компромат. Для чого? Для подальшого «віджиму» бізнесу. Про це свідчать так звані постійні обшуки в різних підприємствах. По суті, зараз відбувається системний перерозподіл потоків. Це в країні, яка веде війну. Голова СБУ Василь Грицак – довірена особа президента Порошенка, тому дуже впевнено сидить у своєму кріслі.

Вбивство Аміни Окуєвої – це маркер, який мав би стати останньою краплею. Правоохоронці не могли забезпечити безпеку людей, НА ЯКИХ ВЖЕ СКОЮВАЛИ ЗАМАХ. Очевидно, що спроба вбивства мала повторитися,  і повторилася, на жаль, успішно для замовників та виконавців.

Однак, СБУ та МВС успішно попередили так званий замах на Антона Геращенка та швидко знайшли нібито викраденого Олексія Гончаренка. Правоохоронні органи сьогодні стали виконувати ще одну роль – піарників «потрібних» політиків.

Правоохоронні органи не ведуть контррозвідувальну діяльність щодо виявлення і попередження загроз.

Насправді, багато про це говорити не варто, є проста аксіома: не виконуєш свої обов’язки – тебе звільняють.

Погодьтесь, ваше керівництво не триматиме вас на роботі, якщо ви не справлятиметесь зі своїми прямими обов’язками.

Звісно ж, малоймовірно, що Аваков та Грицак підуть у відставку. Адже Аваков – це гарант необхідних голосувань «Народного фронту» у залі парламенту, який фактично став керівником партії. А Грицак – це потрібна людина для Порошенка, яка працює виключно в інтересах Президента.

Але про це потрібно говорити, такі кадрові рішення потрібно ініціювати. І зараз ми з вами станемо свідками чергових політичних «гойдалок» між командою президента та Авакова. Те саме, що було після вибухів в Калинівці. Тоді фронтовики в один голос вимагали відставки  начальники Генштабу Віктора Муженка.

Зараз такі ж «гойдалки» відбуватимуться навколо прізвищ Авакова та Грицака.

Андрій ТКАЧУК,
Політолог, журналіст, громадський активіст

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: