Омбудсман+. Друга хвиля — бюджетна!

Продовжую свої оповіді про те, як я визначав рівень доступності органів влади на Львівщині для громадян.

Про першу хвилю моніторингу, метою якої було виявлення проблем, з якими стикаються запитувачі інформації, намагаючись отримати публічну інформацію безпосередньо в приміщенні розпорядника, я писав тут.

Друга хвиля моніторингу була для органів влади, мабуть, найважчою, адже її метою було виявити проблеми, з якими стикаються запитувачі інформації, намагаючись отримати публічну інформацію про фінансові ресурси та порядок їх витрачання.

Описати всю історію про те, як органи влади не хочуть ділитись інформацією про начебто «свої» бюджетні ресурси у цьому короткому блозі не вдасться, бо я намагався отримати від них інформацію і про структуру та обсяг бюджетних коштів, порядок та механізм їх витрачання; і рішення про затвердження обласного і міського бюджетів; і щоквартальні та річні звіти про виконання обласного і міського бюджетів; і копії договорів про оренду комунального і державного майна; і копії договорів про державні закупівлі; і копії рішень про виділення квартир; і інформацію про оплату праці голів цих органів влади та їх заступників; і навіть інформацію про витрати на обслуговування службового транспорту.

Але коротко про кожного з розпорядників я все ж напишу.

Львівська обласна державна адміністрація

У період, коли проводилась ця хвиля моніторингу (лютий 2016 року), ОДА переживала «страшні» часи. Врешті Олег Михайлович Синютка виконав свою обіцянку, дану ще наприкінці 2014 року, і запровадив нову структуру адміністрації. Обіцяв, що процес малювання нової структури ОДА займе у нього місяць, а насправді зайняв більше року, але краще пізно, ніж ніколи. Нова структура одразу почала давати збій. Принаймні у забезпечені доступу до публічної інформації. Структурний підрозділ, який відповідав за ці питання, був ліквідований. Люди, які там працювали, і хоча б щось петрали у цих питаннях, звільнились. Спеціальна форма для подання запитів на інформацію з сайту щезла. Електронна пошта, на яку можна було подавати запити на інформацію, перестала працювати. А на офіційному сайті ОДА інформації про це — жодної! Довелось користуватись послугами рідної «Укрпошти». Рекомендовані листи з повідомленням про вручення — це чи не єдиний спосіб змусити наших чиновників зарухатись і виконати свій обов’язок — надати публічну інформацію на запит (хоча ця вся інформація мала б бути на офіційному веб-сайті і у вільному доступі).

До честі чиновників ОДА мушу зауважити, що після повторних моїх запитів, вони мені все таки надали майже усю запитувану інформацію і довідкову інформацію на сайті оновили. Єдине, що мені так і не вдалось довідатись від ОДА — це інформація про оплату праці пана Синютки і усіх його заступників в 2015 році. Якби я мав на меті обов’язково отримати цю інформацію, то я б її, звичайно, отримав, надіславши ще кілька запитів, але мені треба було встановити, наскільки ОДА є відкритою для пересічного запитувача, який не читав Закону «Про доступ до публічної інформації», але хоче знати скільки ж все-таки заробляють «владні мужі» в адміністрації. Так от, якщо ви напишете запит з проханням надати інформацію про оплату праці голови Львівської ОДА та його заступників в 2015 році, то отримаєте відповідь — 467,0 тис. грн. У цій відповіді вся суть поваги найвищого органу виконавчої влади на Львівщині до пересічного мешканця області.

Львівська обласна рада

У Львівській обласній раді в лютому 2016 року, так само, як і в Львівській ОДА, почали впроваджувати нову структуру апарату. Але на відміну від адміністрації, в обласній раді цей процес пройшов непомітно для запитувачів інформації. Хоча структурний підрозділ, який відповідав за ці питання, і був ліквідований, але робота в цьому напрямку не зупинилась і відповіді на запити надавались вчасно. Але маніпуляції із відповідями на запити щодо бюджетних коштів в обласному парламенті теж є. Наприклад, мій запит щодо надання щоквартальних звітів про виконання обласного бюджету був перескерований Львівській ОДА, як належному суб’єкту владних повноважень, що володіє запитуваною інформацією. Хочеться нагадати посадовцям, які працюють у Львівській обласній раді, що публічна інформація — це уся інформація, яка була не лише створена органом влади, але й одержана ним під час своєї діяльності. Знаю, що ОДА щоквартально подає такі звіти обласним депутатам, тому перескерування мого запиту було нічим іншим, як неправомірною відмовою в одержанні публічної інформації, що карається дисциплінарним або адміністративним стягненням.

Але найбільшою маніпуляцією в обласній раді є розпорядження голови ради № 2426 від 15 листопада 2011 року, підписане ще паном Панькевичем. Цим розпорядженням встановлені розміри відшкодування фактичних витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитами на інформацію. Відповідно до цього документу, «до розміру відшкодування витрат на копіювання або друк (виготовлення) документів, що надаються за запитами на інформацію, також враховуються витрати, пов’язані зі скануванням або іншою комп’ютерною обробкою цих документів», а це у свою чергу суперечить чинному законодавству України, адже сканування документів не є ані копіюванням, ані виготовленням документів, і орган влади не має жодного права брати за це кошти.

І тут хотів би дати маленьку пораду тим запитувачам публічної інформації, яким виставляють рахунок на відшкодування витрат на копіювання або друк документів. Якщо ви одержали таку відповідь із рахунком на відшкодування, то не полінуйтесь і напишіть ще один аналогічний запит, у якому наголосіть, що хочете самостійно ознайомитись із запитуваною інформацію у спеціально визначеному місці для роботи із запитами на публічну інформацію та сфотографувати цю інформацію. Відмовити вам у цьому праві жоден орган влади не має права та й виставити вам не рахунок не буде за що.

Львівська міська рада

Про те, як Львівська міська рада надає інформацію на запити щодо розпорядження бюджетними коштами, можна писати цілий роман. Про те, що під час цієї хвилі моніторингу стало зрозуміло скільки ж у Садового було заступників у 2015 році, я уже писав тут. Але, крім цього, було ще кілька цікавих нюансів. Якщо ви захочете знайти на офіційному веб-сайті Львівської міської ради бюджет міста Львова на 2015 рік, то вам це не вдасться зробити. Його там просто немає. Щоквартальні звіти про виконання бюджету є, а от самого бюджету немає. Ну, принаймні, мені його не вдалось там знайти в жодній з рубрик. Хоча тепер, уже після оновлення сайту, може щось і змінилось в кращу сторону.

У відповідь на мій запит із проханням надати копії рішень органів місцевого самоврядування міста Львова про виділення квартир у грудні 2015 року та скан-копії, укладених на підставі цих рішень, договорів, я отримав одну з найгеніальніших відповідей. Цитую: «...повідомляємо, що у грудні 2015 року виконавчим комітетом Львівської міської ради рішення про закріплення квартир черговикам Львівської міської ради не приймались». Єдине, що я зрозумів з цієї відповіді, що в.о. директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради А. Нижник та виконавець цього листа — Н. Годій мають мене за ідіота (ну, мабуть, як і всіх інших запитувачів такої інформації), бо я у своєму запиті не згадував ані виконавчий комітет, ані черговиків міської ради, ані закріплення черговикам квартир.

І на завершення, залишу вам відповіді усіх трьох розпорядників на запит про витрати на обслуговування службового транспорту у 2015 році.

Львівська ОДА в 2015 році «на обслуговування службового автомобіля витратила 28,5 тис. грн.».

Львівська обласна рада у 2015 році «на обслуговування службового транспорту витратила 417,9 тис. грн.».

Львівська міська рада у 2015 році «на обслуговування службового транспорту витратила неповних 4 мільйони гривень (3 993,6 тис. грн.)».

Висновки робіть самі.

Далі буде...

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: