Енергетична криза в Україні: що ми маємо і що нас чекає? Блог Михайла Волинця

vug

Сьогодні Україна знаходиться на межі енергетичної катастрофи: АЕС – працюють на межі своїх можливостей, через що масово виходять з ладу реактори, видобуток вугілля падає, ТЕС та ТЕЦ мають критично низькі запаси вугілля.

Підготовка до опалювального сезону ще навіть не розпочиналася! При цьому ми не бачимо адекватних заходів Міністерства палива та енергетики щодо вирішення цих проблем. Єдиними кроками влади у цьому питанні є затримка зарплат шахтарям, зменшення видобутку вугілля (Станом на червень поточного року запаси вугілля на українських ТЕС становили 1 млн. 625 тисяч тонн, що майже вдвічі менше, ніж на початку 2016 року.) та знищення вугільної галузі як такої (звичними явищами стали  подача електроенергії на шахти з перебоями, зупинка відкачки води із забоїв - все це ставить під загрозу життя шахтарів, та призводить до зношення інфраструктури шахт).

За шість місяців поточного року обсяг виробництва електричної енергії електростанціями України, які входять до Об’єднаної енергетичної системи (ОЕС) України склав на 6,1% менше ніж за поточний період  2015 року. Теплові електрогенеруючі компанії виробили  на 13% менше електроенергії  ніж поточний період 2015 року. Атомними електростанціями вироблено менше на 7,5% ніж за поточний період минулого року . Чи не єдиний позитивний момент є те, що гідроелектростанціями та гідроакумулюючими електростанціями вироблено на 26,6% більше ніж за відповідний період 2015 року, проте цього не достатньо щоб покрити, ті втрати, що понесли ОЕС. Тому не дивно, що в українській енергетичній системі виникає дефіцит. Але вдумайтеся, в кого Україна бере додаткову електроенергію, щоб покрити цей дефіцит – у Росії(!), на секундочку, країни-агресора! Останній відомий факт «технічної допомоги» був 24 червня коли Україна отримала від Росії 600 МВт електроенергії. А ще скільки нам не відомо таких випадків… До речі, ціна за таку «братську допомогу» становила: 7,8 цента або 1,95 грн (на момент купівлі), до прикладу, з «Енергоатома » електроенергія купується за ціною 45 копійок(!!!) за кіловат.

Споживання електроенергії в енергосистемі України зросло через високу температуру і масове включення кондиціонерів (Споживання електроенергії зросло на 11,6%, до 381,7 млн. кВт/г, як результат – в Україні сформувався дефіцит виробництва електроенергії  на рівні 1 МВт.). Разом з тим на ряді блоків АЕС триває ремонтна кампанія, робота Південноукраїнської АЕС обмежена через брак охолоджуючих потужностей. За словами прес-служби Енергоатому, станом на 29 червня, працює 10 з 15 енергоблоків. На ремонті знаходиться 5 енергоблоків: три енергоблоки Запорізької АЕС, енергоблок Рівненської АЕС і енергоблок Південноукраїнської АЕС.

Виробіток ТЕС та ТЕЦ за 5 місяців 2016 року від загального по ОЕС складав 34,3%, виробіток електроенергії АЕС складав 53,2%, а виробіток ГЕС та ГАЕС – 6,6%. За січень-травень 2015 р. частка виробітку ТЕС та ТЕЦ, АЕС, ГЕС та ГАЕС складала відповідно 36,0%, 54,0% і 4,9%.

Слід зауважити, що виробництво електроенергії блок-станціями та іншими джерелами за 5 місяців 2016 року склало 3198,5 млн. кВт/г, що на 389,4 млн. кВт/г, або на 13,9% більше ніж за відповідний період 2015 року.(Такий результат маємо за рахунок збільшення навантаження на АЕС) Виробництво електроенергії альтернативними джерелами (ВЕС, СЕС, біомаса) за 5 місяців 2016 року склало на 9,1% менше ніж за відповідний період 2015 року.

З 1 січня по 1 червня 2016 року вугледобувними підприємствами, що підпорядковані Міненерговугілля України, видобуто вугілля 2,6 млн. тонн, що на 9,4% менше, ніж за аналогічний період 2015 року. Видобуток енергетичного вугілля зменшився на 8,8% порівняно з відповідним періодом 2015 р. і коксівного – на 10,7%. Внаслідок цієї  непослідовної політики влади сьогодні на електростанціях, що споживають антрацитове вугілля, вичерпуються його запаси і на окремих станціях вони досягли критичної межі, що  призведе до повної зупинки електростанцій.

Це свідчення того, що весь паливно-енергетичний комплекс країни опинився на межі розвалу. Якщо ситуація в найближчий час не буде виправлена, то знову почнуться віялові відключення по всій країні, постраждають всі: підприємства, школи, лікарні, громадський транспорт, громадяни. На сьогоднішній день як мінімум чотири електростанції відчувають значний дефіцит вугілля, що призводить до скорочення виробництва електроенергії в країні. Так, на межі зупинки знаходяться такі ТЕС: Курахівська, Ладижинська, Вуглегірська, Запорізька. Станом на сьогодні  залишоку вугілля на Курахівській, Ладижинській, Запорізькій, Вуглегірській  ТЕС вистачить менше ніж на 10(!) днів.

У разі, якщо обсяги вугілля на українських електростанціях не вдасться наповнити до необхідного рівня найближчим часом в Україні може настати «блекаут» вже протягом 10 днів. Уже на сьогодні вимикають подачу електрики на ті лічені шахти, що дають ще вугілля державі. Проте найгірше очікує нас попреду! Адже якщо ситуація не зміниться, то до зими, ще працюючі сьогодні вугільні шахти будуть не здатні технічно забезпечувати видубуток вугілля. А все тому, що держава не вкладає кошти в їх розвиток та технічне оснащення.

Для порівняння, щоб восени зібрати зерновий урожай потрібно: закупити техніку, посіяти насіння в підготовлений грунт, аж потім через кілька місяців зібрати комбайнами урожай. Так само і у вугільній галузі - шахтний фонд потребує технічного оснащення та певного часу підготовки: спочатку треба пройти проходку, провести підготовчі роботи у вибої, потім їх технічно оснаснити, лише аж тоді - видати нагора вугілля.

Щодо заборгованості по заробітній платі, то станом на 01.06.16 р. на підприємствах, що належать до сфери управління Міненерговугілля України,загальна заборгованість із виплати заробітної плати склала 832,0 млн.; в  електроенергетичній галузі – 8,621,млн. грн.; в  атомно-промисловому комплексі 8,3417 млн.грн.; вугільна галузь 133,695 млн.грн.; у нафтогазовому комплексі - 3,077 млн. грн. Заборгованість на підприємствах вугільної галузі, що розташовані на території, яка не контролюється українською владою, становить 661,150 млн. грн., а на підприємствах електроенергетики становить 17116,4 тис. грн.

Загалом можна стверджувати, що енергетична безпека країни знаходиться в небезпеці уже сьогодні. Наслідки бездіяльності влади будуть відчутні кожному українцю! Я, як голова Конфедерації вільних профспілок, закликаю владу вжити негайних кроків щодо вирішення енергетичної кризи!

FotoFor BLOG

 

 

Михайло ВОЛИНЕЦЬ, голова Конфедерації вільних профспілок України, голова Незалежної профспілки гірників України

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: